Ugrás a tartalomra

Országjáró polgárőrök

2024. március 12. kedd
Utolsó állomására, Budatéténybe érkezett az ORFK–OPSZ országjárása.
Országjáró polgárőrök

A Közép-magyarországi régió polgárőrei és körzeti megbízottai vettek részt február 24-én az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) közös országjáró programjának zárórendezvényén a Klauzál Házban. Az elmúlt négy hónapban több mint 650 polgárőrnek és mintegy 80 körzeti megbízottnak adtak tájékoztatást a rendőrség és a polgárőrség vezetői a bűnözés aktuális kihívásairól és a közlekedésbiztonság helyzetéről. A négyrészes országjáró roadshow-t a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet támogatta. A budatétényi zárórendezvényen a Nógrád, Komárom, Pest és Tolna vármegyei, valamint a budapesti polgárőrök mellett jelen voltak a régió körzeti megbízottjainak képviselői is.

Karsay Ferenc polgármester a fórum házigazdájaként büszkén emlékeztette hallgatóságát arra, hogy a városrészben 1988-ban alakította meg az azóta elhunyt Zsombor György a Nagytétényi Védegyletet. Ez a szervezet volt a bázisa később a megalakuló polgárőrségnek, vagyis nálunk alakult meg az első polgárőr szervezet az országban.

„Egy kisváros vagyunk a nagyvárosban”, mondta. Budafok-Tétényben ismerik egymást, egymás problémáit az emberek. Figyelnek egymásra. Ez az egyik legfőbb oka, hogy Budafok-Tétény az egyik legbiztonságosabb városrésze Budapestnek. Továbbá hogy a polgárőrség az évek során folyamatosan képes volt megújulni, fejlődni, megfelelni az új kihívásoknak.

Napjainkban a közterületi bűnözés csökkenése mellett a bűnözés új kihívásaival kell szembenézniük a bűnüldöző szervezeteknek és a polgárőrségnek. Erről már Oláh-Paulon László alezredes, az ORFK bűnmegelőzési osztályvezetője beszélt. Évi több tíz milliárd forint kárt okoznak a magyaroknak például az internetes csalók. Oláh-Paulon alezredes arra kérte a polgárőröket, szolgálatban és azon kívül is tájékoztassák az embereket az internetes csalók trükkjeiről, az internetes csalások veszélyeiről.

Túrós András, az OPSZ elnöke zárszavában azt hangsúlyozta: erősíti a rendőrség és a polgárőrség működését, és mindkét szervezet munkájának hatékonyságát növelheti, hogy a rendőrség két fontos témakörben részletes tájékoztatást adott a polgárőröknek. A polgárőrség jelenleg 67 ezer tagot számlál. Túrós bejelentette: új feladatra kérte fel a kormány a polgárőrséget. 2024-ben az illegális hulladéklerakók felderítésében számítanak a polgárőrök segítségére, amihez a kormány 200 millió forint többlettámogatást biztosít a szervezet számára.

(opsz.hu - VH)